hur man fäller ett träd

din onlineresurs för säker & effektiv trädfällning

Djupeskog Trädfällning Motorsågsakademi

Hur man fäller ett träd. Den här webbsidan erbjuder en viktig introduktion till de saker du bör veta, och innehåller steg-för-steg-guider, lättförståeliga animationer, videor, viktiga checklistor och rekommendationer.

Utbildning nivå 1

Grundläggande trädfällning

Innan du börjar med att fälla ditt träd, se till att du har den kunskap, förståelse och utrustning du behöver för att fälla ditt träd säkert och korrekt. Följ länken nedan för mer detaljerad information om säker användning av motorsågar, trädfällning, kvistning, kapning och mer. Allt finns här.

Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, lär dig arbeta med både motorsågar och att fälla träd.
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, läs hur du arbetar med motorsågar och att fälla träd.
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, lär dig arbeta med motorsågar.
grundläggande och avvancerad trädfällning

Hur man fäller ett träd – alla ämnen inom området

Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, lär dig fälla träd.
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, lär dig avancerad trädfällning.
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, lär dig avancerad trädfällning.
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, lär dig avancerad trädfällning.
Utbildning nivå 2

Avancerad trädfällning

Här kan du ta del av viktig kunskap för avancerad trädfällning. Vi täcker följande avancerade trädfällningsämnen: verktyg, planering och väsentlig kunskap, samt specifika tillämpningar, såsom lutande träd, specialträd, bearbetning av stormfälld skog och avancerad avverkning.

Se trädfällning in action

Besök vår YouTube-kanal och se hur du bäst förbereder dig inför en fällning av träd. Här kan du även ta del av tips och trix kring både verktyg, utrustning, teknik och säkerhet.

Utbildning nivå 3

Användbara verktyg

Innan du börjar med att fälla ditt träd, se till att du har den kunskap, förståelse och utrustning du behöver för att fälla ditt träd säkert och korrekt. Följ länken nedan för mer information om verktyg som kilar, slagverktyg, mekanisk vinsch, utrustning för riggning, stångsåg, kastlina med kastvikt och mer.

läs mer
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, få kunskap om trädfällning.
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, få kunskap om både verktyg och hur man fäller träd.
Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, få kunskap om verktyg och trädfällning.

Vanliga frågor & svar – Hur man fäller ett träd

Här har vi sammanfattat och samlat vanliga frågor som vi får när det kommer till hur man fäller ett träd. Du är alltid välkommen att höra av dig direkt till oss för att få svar på alla dina frågor om dina träd.

Drag rakt bakåt tills det återstår ett osågat ”säkert hörn” Sätt i kil eller brytjärn. När du vill fälla trädet, såga loss ”hörnet” i samma nivå eller strax under (så riskerar du inte att såga i fällredskapet), och använd sedan fällredskapet. Gör snabb reträtt snett bakåt.

Skär en brytmån på den sida du vill att trädet ska falla. Gör ett fällskär på motsatt sida, något djupare än brytmånen. Såga försiktigt igenom stammen, använd brytjärn för att styra trädets fall i den valda riktningen. Använd en vinsch eller traktor för att dra trädet i önskad riktning innan fällning.

Det är klokt att fälla träden under senvintern eller förvåren innan lövsprickningen eftersom saven i träden då står lågt och veden torkar snabbare. Passa på att hugga där det ändå behöver röjas eller gallras. För att du ska få god ved att elda med måste du låta den torka ordentligt.

Avancerad trädfällning bör endast hanteras av proffs med rätt kunskap, utbildning och erfarenhet. Se till att följa lagar och regler i ditt område. Om du inte är säker på att du kan utföra arbetet säkert och effektivt, fortsätt inte. Säkerheten går först – alltid!