Avancerad trädfällning

AVANCERAD trädfällning – utbildning nivå 2

Djupeskog Trädfällning Motorsågsakademi

Välkommen till Avancerad Trädfällning – utbildning nivå 2. Här kan du hämta kunskap om lutande träd och speciellt svåra träd och dessutom lära dig mer om hantering av stormfällda träd och rotvältor.

Varning!

Att träna på egen hand kan äventyra din säkerhet. Om du lär dig fel teknik ökar risken för olyckor avsevärt.

Djupeskog Trädfällning AB Motorsågakademi, få kunskap om trädfällning.
din onlineresurs för säker & effektiv trädfällning

Hur man hanterar svåra träd


Innan du börjar med avancerad trädfällning, se till att du, först och främst, har den kunskap, förståelse och utrustning du behöver för att fälla ditt träd säkert och korrekt. I de följande avsnitten kan du, till att börja med, lära dig mer om hur du använder motorsågen på ett säkert sätt, hur du planerar inför- och utförande av trädfällning, samt hur du kvistar och kapar upp ett träd.

AVANCERAD trädfällning

Utbildning nivå 02

Speciellt svåra träd

Se till att förbereda dig själv och planera ordentligt innan du sätter igång och fäller ett träd. Ett bra genomfört arbete börjar alltid med en god planering.

Läs mer

Stormfällda träd

Det här avsnittet innehåller rekommendationer och steg-för-steg-guider för kvistning och kapning på ett säkert och effektivt sätt.

Läs mer
Ubildning nivå 3

Är du redo för nästa steg?

verktyg och kunskap

Vanliga frågor & svar – Hur man vid avancerad trädfällning hanterar och fäller svåra träd

Här har vi sammanfattat och samlat vanliga frågor som vi får när det kommer till hur man fäller ett träd. Du är alltid välkommen att höra av dig direkt till oss för att få svar på alla dina frågor om dina träd.

Dra rakt bakåt tills det återstår ett osågat ”säkert hörn”. Sätt i kil eller brytjärn. När du vill fälla trädet, såga loss ”hörnet” i samma nivå eller, om möjligt, strax under (så riskerar du inte att såga i fällredskapet), och använd sedan fällredskapet. Gör en snabb reträtt snett bakåt.

Skär en brytmån på den sida du vill att trädet ska falla. Gör ett fällskär på motsatt sida, något djupare än brytmånen. Såga försiktigt igenom stammen och, parallellt, använd brytjärn för att styra trädets fall i den valda riktningen. Använd, därmed, en vinsch eller traktor för att dra trädet i önskad riktning innan fällning.

Det är klokt att fälla träden under senvintern eller förvåren, eftersom saven i träden då står lågt och veden torkar snabbare. Passa på att hugga där det ändå behöver röjas eller gallras. För att du, slutligen, ska få god ved att elda med, måste du låta den torka ordentligt.

Avancerad trädfällning bör, med detta sagt, endast hanteras av proffs med rätt kunskap, utbildning och erfarenhet. Se till att följa lagar och regler i ditt område. Om du, å andra sidan, inte är säker på att du kan utföra arbetet säkert och effektivt, fortsätt inte. Säkerheten går, som alltid, först!