Körsbär – sötkörsbär och surkörsbär
Körsbär finns i två huvudtyper: sötkörsbär och surkörsbär. Sötkörsbär växer till stora träd med söta bär och trivs främst i södra Sverige, men vissa sorter klarar även kallare klimat längre norrut. Surkörsbär, å andra sidan, växer svagare och får ofta en mer busklik form utan en genomgående huvudstam. Dessutom smakar deras bär tydligt syrligt.
Många sorter av surkörsbär klarar sig bra i större delar av Sverige, vilket gör dem mer anpassningsbara än många sötkörsbär. Eftersom dessa två körsbärstyper växer på olika sätt, kräver de också olika beskärningstekniker för att utvecklas optimalt.
Beskär körsbär
Till skillnad från många andra fruktträd växer Prunus cerasus, surkörsbär, på egen rot. De behöver sällan uppbyggnadsbeskärning, men du bör ändå ta bort svaga grenar och korta in dem som sticker ut och skapar en obalanserad form. För bästa resultat, beskära över en utåtriktad knopp, helst under våren efter plantering.
Under de följande åren är det bra att gallra bland skotten. På så sätt blir trädet inte för tätt, vilket ofta händer om det förblir obeskuret.
Hur du beskär ditt körsbärsträd
Med tiden utvecklas surkörsbär ofta till en risig buske eller ett träd med till exempel en spretig krona. För att motverka detta kan föryngringsbeskärning göras genom att korta in grenarna med två tredjedelar. Till skillnad från sötkörsbär skjuter surkörsbär dessutom nya grenar med större lätthet, vilket gör dem mer mottagliga för beskärning.
Surkörsbär finns också som buskform, utan stam. De gallras på samma sätt som kronan på träden.
Mindre blommor och tunnare grenar kännetecknar surkörsbär. De syrliga bären föregås dessutom av en fin blomning, men gallra trädet regelbundet för att undvika att det till exempel blir allt för risigt.
Att beskära körsbärsträd
Här svarar vi på de vanligaste frågorna om fruktträdsbeskärning. Har du fler funderingar? Kontakta oss gärna direkt, så hjälper vi dig snabbt!